KATA, a legelőnyösebb adózási forma – de meddig?

A héten napvilágot látott a Pénzügyminisztérium tervezett szigorítása, mely nagyon sok vállalkozó rémálmát teljesítheti be. Több ponton változna az egyik legkedveltebb és legelőnyösebb adózási forma, a KATA feltételrendszere, melynek bekövetkezése esetén – azon vállalkozóknál, ahol a változó szabályrendszer tetemes anyagi hátrányt eredményezne – érdemes lehet elgondolkodni más adózási forma választásában (pl. egyszemélyes KIVA-s Kft. alapításában).

Pontokba szedve összegyűjtöttük a tervezett változásokat. Hangsúlyozzuk, hogy egészen addig tervezett, amíg a törvényi változás meg nem jelenik a Magyar Közlönyben!

1. Több feltételnek kell megfelelni a KATA adózáshoz

A szigorítás egyik lényeges eleme az, hogy a jövőben a KATA 7 feltételéből az eddigi 2 helyett legalább 4-nek kell ahhoz teljesülnie, hogy egy egyéni vállalkozás, egyéni cég, Bt. (kizárólag magánszemély tulajdonossal), közkereseti társaság (kizárólag magánszemély tulajdonossal) vagy ügyvédi iroda legálisan KATA-zhasson.

  • Ne egyedül dolgozz!
  • Egy ügyféltől a bevételeid legfeljebb 50%-a származzon!
  • Dolgozz önállóan!
  • Dolgozz a saját otthonodban, irodádban vagy műhelyedben!
  • Dolgozz a saját eszközeiddel (számítógépeddel, más gépeiddel, használj saját telefont)!
  • Dolgozz a saját munkarended szerint, vagyis ne legyen a megbízód által meghatározott munkaidő!
  • A nem főállású KATA-s vállalkozó saját munkahelye vagy a tulajdonában álló egyéb vállalkozás felé számlázott árbevétele az összes bevételének 50 %-át ne haladja meg!

2. Nem változik a KATA adó összege

A KATA adó összege alapesetben továbbra is havi 50 ezer illetve 25 ezer forint lesz, attól függően, hogy a kiadózó főállásúnak minősül-e, vagy sem.  Ezen felül továbbra is lehetőség lesz 75 000 Ft-ot fizetni havonta annak érdekében, hogy magasabb legyen a nyugdíjalap, a társadalombiztosítási ellátás és a nyugdíj alapjául szolgáló szolgálati idő.

3. Plusz adóval sújtják az egy ügyféltől származó nagy összegű bevételeket

Ha a KATA-s a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a KATA-s 40 százalék adót fizethet.

4. Plusz adóval büntetik, ha valaki olyan cégnek számláz be, ahol korábban alkalmazásban állt

Összeghatártól függetlenül – szintén 2020 február 1-től – 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a KATA-s a munkáltatójának számlázna be, ahol a bevétel megszerzésének évében, vagy azt megelőző két évben a munkaviszonyban áll, vagy állt. Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el az adóhatóság felé.

5. Megszűnhet a többes KATA-zás

A többes KATA-zás 2021. január elsejétől szűnhet meg, addig választani kell, hogy melyik KATA-zást folytatjuk, ha ezt elmulasztjuk, akkor mindkettőt törli a NAV.

forrás: bankmonitor.hu

Update: A T/8015. számú törvényjavaslat a „Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról” szerint szó sincs drasztikus változásról, szerencsére a rémhír nem bizonyult igaznak.

Ha tetszett a poszt, oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

14 + 17 =